Strefy w kuchni

Organizacja przebiegu pracy, przemyślane, dostosowane do przeznaczenia oraz układu kuchni ustawienie urządzeń oraz mebli przyczynia się  do usprawnienia przebiegu pracy w kuchni. Istotna jest organizacja etapów pracy. Strefy w kuchni porządkują poszczególne etapy pracy. Każda pozycja w czasie pracy powinna być zgodna z technologią kuchni.

STREFY W KUCHNI :
  • przechowywania żywności
  • przygotowywania posiłków
  • zmywania
  • naczyń, sztućców

00011D

0001Yg


 

WYPOSAŻENIE STREF:

Strefa przechowywania:

  • Lodówka,
  • Zamrażarka,
  • Spiżarnia (np. w postaci wysokiej szafy z szufladami lub koszami cargo),
  • Szuflada cokołowa na skrzynki z napojami

Strefa przygotowania posiłków:

  • Płyta  gazowa/ elektryczna/ indukcyjna
  • Szafa do zabudowy piekarnika, mikrofalówki
  • Okap kuchenny
  • Kuchenka mikrofalowa
  • Drobny sprzęt AGD

Strefa przygotowania posiłków z blatem roboczym:              

  • Główny blat (min. 90 cm szerokości),
  • Szuflada na sztućce robocze (noże, cedzaki, itp.),
  • Miejsce na przyprawy,
  • Miejsce na najczęściej używane produkty spożywcze ( mąka, cukier, herbata, kawa, olej),
  • Drobny sprzęt (blender, miska, młynek),
  • Oświetlenie blatu roboczego zamontowane w szafkach wiszących nad blatem roboczym
  • Miejsce na książki kucharskie
  • Szuflada na blachy i ruszty do pieczenia
  • Szuflady na garnki, patelnie i pokrywki

Strefa zmywania:

  • Zlewozmywak, szafka pod zlewozmywak, młynek do mielenia odpadów
  • Mata antywodna na dno szafki zlewozmywakowej
  • Zmywarka
  • Szuflada lub cargo na środki czystości
  • Wieszak na ścierki
  • Szuflada przy szafce zlewozmywakowej na zestaw do segregacji odpadów
  • Szuflady na worki na śmieci, ściereczki do naczyń, ręcznik papierowy

Strefa przechowywania  zastawy i sztućców:             

  • Szafka wisząca na szkło (kieliszki, szklanki)
  • Szafka wisząca na zastawę kawową (filiżanki, spodki, kubki)
  • Szuflada na talerze codzienne
  • Szuflada na talerze okazjonalne (lub w jadalni)
  • Szuflada na sztućce codzienne
  • Szuflada na sztućce okazjonalne (lub w jadalni)
  • Szuflada na drobiazgi

 

Trójkąt roboczy – odległości

Istotne wymiary w ustawieniu trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej:

  • między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
  • między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)
  • między lodówką a kuchenką: 120- 270 cm.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *